Toksyczne nadchlorany w żywności!

Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności odrzuciła petycję zrzeszenia różnych organizacji zajmujących się ochroną zdrowia i środowiska w sprawie zakazu wprowadzania do obrotu żywności z nadchloranem. Oznacza to, że w obrocie nadal znajdować się będą  produkty, które mogą być źródłem tego toksycznego związku.

safety-44437_1280

Nadchloran występuje naturalnie w środowisku nie tylko w złożach azotu i potasu, ale również w atmosferze, skąd przenika do gleby i wód gruntowych. Głównym jednak źródłem tej niebezpiecznej substancji są zanieczyszczenia środowiskowe powstałe w wyniku stosowania nawozów azotowych, produkcji materiałów wybuchowych, paliwa rakietowego czy systemów uruchamiających poduszki powietrzne w autach.

Nadchloran niszczy tarczycę

Działający w ramach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) zwrócił uwagę na potencjalne zagrożenia dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności.  Panel CONTAM wydał opinię naukową, z której wynika, że przewlekłe narażenie z dietą na nadchloran stanowi potencjalne zagrożenie, zwłaszcza w przypadku konsumentów spożywających duże ilości nadchloranu z żywnością, należących do młodszych grup wiekowych populacji cierpiących na łagodny lub umiarkowany niedobór jodu. Ponadto możliwe jest, że krótkotrwałe narażenie na nadchloran jest powodem obaw w odniesieniu do niemowląt karmionych piersią i małych dzieci spożywających niewielkie ilości jodu, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że zaburza on pracę tarczycy.

zucchini-1605792_1920.jpg

Uwaga na opakowania!

Wysoki poziom nadchloranu stwierdzono w roślinach z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i warzywach liściastych, zwłaszcza uprawianych pod szkłem lub pod osłoną. Źródłem skażenia mogą być również opakowania suchych produktów spożywczych, takich jak płatki zbożowe dla niemowląt, mąki czy przyprawy.breakfast-565271_1920

Dokumenty uzyskane z FDA wskazują, że zgoda agencji na stosowanie nadchloranu w opakowaniach żywności oparta była na niedopatrzeniu i błędnym założeniu, że nachloran nie będzie przenikać do żywności na znacznym poziomie. Testy dostarczone przez jednego z  producentów chemikaliów pod koniec 2015 roku wykazały, że nadchloran jednak migruje do żywności. FDA zdyskredytowała jednak migrację i  uznała ją za “nieistotną”.

Źródło:

[1] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32015H0682

[2]https://www.ecowatch.com/fda-food-packaging-perchlorate-2394432532.html

[3]http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3869

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s